Als u een Android-apparaat heeft en een beetje een app-fanaat bent, heeft u zich misschien laten verleiden door een app genaamd FlixOnline, die een tijdje beschikbaar was in de Google Play Store. De beschrijving van de app belooft een gratis proefabonnement op Netflix, wat natuurlijk veel mensen ertoe aanzette het te downloaden en eens te proberen. Helaas installeerde het niet de beloofde gratis Netflix-proefperiode, maar malware op de apparaten van iedereen die besloot de app te proberen.

Als u een van hen bent, moet u de app in elk geval meteen verwijderen. Bij de installatie vraagt ​​de app om de machtigingen ‘Overlay’, ‘Notificatie’ en ‘Batterijoptimalisatie Negeren. Als u die toestaat, heeft het alles wat het nodig heeft om nep-inlogoverlays aan te bieden die bovenop legitieme apps liggen en zal het er steevast voor zorgen dat sommige mensen hun inloggegevens geven aan de mensen die de app besturen.

Uit onderzoek van het Amerikaanse softwarebedrijf Check Point blijkt dat uw problemen nog erger worden, als u ook WhatsApp hebt geïnstalleerd.

Dit is wat ze erover te zeggen hadden:

"Check Point Research (CPR) heeft onlangs malware ontdekt op Google Play, verborgen in een nep-applicatie die zichzelf kan verspreiden via de WhatsApp-berichten van gebruikers. Als de gebruiker de nep-applicatie heeft gedownload en de malware onbewust de juiste machtigingen heeft verleend, is de malware in staat om inkomende WhatsApp-berichten van het slachtoffer automatisch te beantwoorden met een payload die is ontvangen van een command-and-control-server (C&C). Deze unieke methode zou het mogelijk hebben gemaakt dat bedreigingactoren phishing-aanvallen en valse informatie konden verspreiden of inloggegevens en gegevens stelen van de WhatsApp accounts en meer. "

Kort gezegd: als u een WhatsApp-gebruiker bent en deze app ook heeft gedownload, infecteert u waarschijnlijk al uw contacten met dezelfde malware, of erger.

Als u uw telefoon dubbel wilt controleren om er zeker van te zijn dat de app er niet is en het eventueel wilt verwijderen, ga dan naar ‘Instellingen’, vervolgens naar ‘Apps en Meldingen’ en ‘App-info’ om er zeker van te zijn dat het volledig is verwijderd. Zorg er als extra voorzorgsmaatregel voor dat u de wachtwoorden wijzigt van alle apps waarbij u zich hebt aangemeld sinds u deze op uw apparaat hebt geïnstalleerd.

Used with permission from Article Aggregator