Als het om IT-beheer gaat, vertrouwen de meeste bedrijven op een van de drie mogelijkheden. Ze hebben een gespecialiseerde interne IT-medewerker of -team, een externe Managed Services Provider (MSP) of helemaal niets. Er is echter een vierde mogelijkheid: Co-Managed IT!

Deze hybride optie geeft u een on-site IT-medewerker of klein team én toegang tot een extern IT-servicebedrijf. Voor elk bedrijf dat IT serieus neemt, kan dit een efficiënte en betrouwbare optie zijn.

Co-managed IT is in diverse vormen mogelijk. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat uw eigen IT-medewerker zich op basis van zijn opleiding en ervaring voornamelijk bezighoudt met het beheer van de werkplekken en de helpdeskwerkzaamheden. Vanuit de co-managed samenwerking kan het externe IT-bedrijf zich dan richten op beheren van de infrastructuur. Andersom of juist het uitbesteden van specifieke onderwerpen als cybersecurity of cloudoplossingen behoort ook tot de mogelijkheden van co-managed IT.

Simpel gezegd geeft de co-managed IT-oplossing uw bedrijf meer opties als het gaat om de juiste IT- en netwerkstabiliteit en beveiliging. De bundeling van krachten geeft u meer mogelijkheden bij on-site zaken. Wanneer u een interne IT-medewerker heeft, betekent dit dat u iemand heeft die de bijzonderheden en de specifieke behoeften van uw bedrijf goed kent.

Maar afhankelijk van de omvang van uw bedrijf en die behoeften, kunnen zaken snel gecompliceerd worden. Dan kan het nuttig zijn om toegang te hebben tot deskundig extern IT-personeel, dat de pijnpunten verlicht. In deze vorm van co-managed IT heeft uw IT-medewerker iemand om mee samen te werken, te bellen wanneer dat nodig is en op die manier heeft u een volledige IT-staf tot uw beschikking.

IT-experts die een scala aan vraagstukken begrijpen, van systeembeheer tot branchevoorschriften - en zo ongeveer alles daartussenin. Ze zijn misschien niet bekend met de bijzonderheden of fijne kneepjes van uw specifieke bedrijf of branche, maar dat heeft u al opgelost in het co-managed model.

Co-Managed IT Brengt Alles Samen

U kunt iemand intern hebben op wie u dagelijks kunt rekenen, maar als zij hulp nodig hebben, is er met co-managed IT iemand op wie ze kunnen bouwen. Ze hebben toegang tot een ongelooflijke hoeveelheid kennis en ervaring. En zeker in de veranderende wereld van IT kan dat van levensbelang zijn voor uw bedrijf. Waar met z’n allen binnen dezelfde 4 bedrijfsmuren werken tegenwoordig niet meer de norm is, maar er steeds meer op afstand en met verschillende apparaten in de bedrijfssystemen wordt gewerkt is kennis van cybersecurity en vooruitzien noodzakelijk geworden om controle te houden over uw bedrijfsnetwerk en gegevens.

Cybercriminaliteit is tegenwoordig namelijk een business geworden. Het zijn criminele organisaties die vanuit grote kantoren 24/7 bedrijven over de hele wereld aanvallen, om er zelf financieel beter van te worden. Het is een verdienmodel geworden dat zich continue ontwikkelt en nieuwe manieren vindt om in te breken in systemen en data te stelen. De voorbeelden hiervan staan wekelijks, zo niet dagelijks in de krant. De wereld verandert en bedrijven moeten daarin meeveranderen.

Voor uw interne IT-manager is het een hele opgaaf om naast de dagelijkse werkzaamheden die zijn of haar aandacht binnen het bedrijf nodig hebben, ook up-to-date te blijven over deze bedreigingen van buitenaf. Het externe IT-team biedt daar vanuit Co-Managed IT uitkomst en hulp door de ontwikkelingen in de gaten te houden en het bedenken en aanbieden van andere oplossingen.

Uw externe IT-team heeft daarin een proactieve benadering. Ze wachten niet tot er iets kapotgaat - ze zijn er al mee bezig, bewaken uw netwerk 24/7, zoeken naar externe bedreigingen of interne problemen. Ze gebruiken geavanceerde software die problemen kan identificeren voordat ze toeslaan. Op die manier kunnen ze werken aan het proactief beschermen van uw bedrijf. Dit zijn bedrijven die bereid zijn met u en uw on-site IT-medewerker samen te werken om ervoor te zorgen dat u beschermd bent en er aan uw IT-behoeften wordt voldaan.

Hiermee voorkomt u ook dat uw interne team overweldigd en uiteindelijk opgebrand raakt als het geen toegang heeft tot de juiste tools of bronnen. Als er zich een crisis voordoet, zoals een ransomwareaanval of een opslagfout en uw eigen IT-team niet de ondersteuning krijgt die ze nodig hebben om te slagen, legt dat onnodige stress op hen. Dit komt veel voor in IT.

Met als mogelijk gevolg, dat zij hier ongelukkig van worden en waarschijnlijk op zoek gaan naar een nieuwe baan. Nu er zoveel vraag is naar IT, vooral in 2021, is de kans groot dat ze een andere baan zullen vinden, zodat u de overgebleven rommel moet opruimen.

Co-managed IT helpt u dit te voorkomen. Doordat uw interne team of IT-medewerker toegang heeft tot alle tools, middelen en expertise die ze nodig hebben om elke IT-klus te klaren, zullen zij minder snel geneigd zijn om te vertrekken. Wat de algehele stabiliteit en continuïteit van uw bedrijf ten goede komt.

Als u nog niet aan co-managed IT heeft gedacht, kijk er dan eens naar. Misschien vindt u de IT-oplossingen waarnaar u op zoek was. En in een tijd waarin cybersecurity belangrijker is dan ooit tevoren - met meer teams die op afstand werken en cybercriminelen die overuren maken - kan elk bedrijf alle hulp goed gebruiken.