Een recordaantal bedrijven nam in 2020 afscheid van het traditionele werken-op-kantoormodel. Ze accepteerden het model van werken op afstand toen ze zich aanpasten aan de nieuwe COVID-19-realiteit. Een enorme verschuiving die met veel uitdagingen gepaard ging en sommige van die uitdagingen zijn nog steeds aan de gang.

Een van die uitdagingen was - en is - cyberveiligheid. Bedrijven wilden hun thuiswerkende personeel aan de slag krijgen, maar er waren veel vragen over hoe ze hun recent op afstand werkende medewerkers veilig konden houden.

Dus hoe kunt u werken op afstand mogelijk maken, terwijl u uw bedrijf en uw werknemers veilig houdt? Hoe houdt u cybercriminelen buiten de deur? Het antwoord kent vele facetten. Er is geen kant-en-klare benadering van cyberveiligheid - dat zou alles een stuk gemakkelijker maken! Maar er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om uw externe team productief te houden en tegelijkertijd de cybercriminelen buiten de deur te houden. Hier zijn drie dingen die u moet doen:

1. Gebruik geen openbare wifi. Dit is dé basisregel van Cyber Security. Gebruik nooit onbeveiligde, open wifi, vooral niet tijdens het werk. Voor externe medewerkers die de mogelijkheid hebben om overal te werken, is het gebruik van openbare wifi verleidelijk. Het is gewoon zo gemakkelijk toegankelijk, maar het brengt enorme risico’s met zich mee, waaronder de mogelijkheid dat u uw apparaat aan indringers blootstelt.

Gelukkig zijn er tal van opties om werknemers verbonden te houden, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over pottenkijkers. De meest populaire is het VPN of virtueel privénetwerk. Met VPN’s hebben externe werknemers veilig toegang tot internet, zelfs via openbare wifi. VPN’s zijn ideaal voor thuiswerkende medewerkers die regelmatig toegang moeten hebben tot uw netwerk.

Een andere optie is de persoonlijke hotspot. Dit is een mobiel WiFi-toegangspunt, meestal gekoppeld aan dataservices via een telecombedrijf zoals KPN, Vodafone óf Trots IT. Het geeft externe werknemers de flexibiliteit om overal te werken waar ze een snelle datadienst kunnen krijgen. Omdat de externe medewerker de enige persoon op de hotspot is (en de enige persoon zou moeten zijn), hoeft u zich minder zorgen te maken over hackers die in uw gegevens snuffelen.

2. Zorg voor een streng apparaatbeleid. In het kader van kostenbesparingen kan het aantrekkelijk zijn om werknemers hun eigen apparaten te laten gebruiken terwijl ze op afstand werken. Vermijd dit indien mogelijk. De BYOD-benadering (Bring Your Own Device) heeft zo zijn voordelen, waaronder het laag houden van de kosten, maar de beveiligingskosten kunnen enorm zijn, vooral als een medewerker wordt gehackt of belangrijke gegevens kwijtraakt. Kortom, BYOD kan snel gecompliceerd worden, vooral voor bedrijven die niet bekend zijn met de BYOD-aanpak.

Desalniettemin werken veel bedrijven samen met een IT-bedrijf of een managed servicesprovider om een lijst met goedgekeurde apparaten (pc’s, laptops, tablets, smartphones, enz.) op te stellen die werknemers kunnen gebruiken. Vervolgens worden die apparaten voorzien van malwarebescherming, een VPN en andere beveiligingsoplossingen. Dus hoewel werknemers mogelijk verschillende apparaten gebruiken, hebben ze allemaal dezelfde beveiliging en andere noodzakelijke software om hun werk te doen.

Het beste apparaatbeleid is echter om werknemers te voorzien van werkapparaten. Dit zorgt ervoor dat iedereen dezelfde hardware en software gebruikt en dit maakt het veel gemakkelijker om iedereen up-to-date en veilig te houden. Logistiek gezien kost het wat meer moeite en het heeft hogere initiële kosten, maar als het gaat om het veilig houden van uw bedrijf is dat het zeker waard.

3. Vergeet fysieke beveiliging niet. Hoewel veel bedrijven zich momenteel richten op digitale beveiliging, besteden ze niet dezelfde aandacht aan fysieke beveiliging. Ze hebben misschien een team van mensen die op afstand werken, verspreid over verschillende wijken, woonplaatsen, provincies of landen. Deze mobiliteit brengt het risico van diefstal of verlies van apparaten met zich mee.

Als werknemers om welke reden dan ook hun werkapparatuur bij zich hebben, moeten die apparaten altijd in de buurt worden gehouden. Dat betekent dat u nooit werkapparatuur in voertuigen of onbeheerd in een café of op een luchthaven (of waar dan ook) achterlaat. Laat een apparaat nooit achter waar het de kans heeft te worden meegenomen.

Het is ook belangrijk om werknemers eraan te herinneren niet alleen hun deuren op slot te houden, maar ook werkapparatuur uit het zicht te houden. U moet geen thuiskantoor willen opzetten in een kamer aan de straatkant terwijl u de ramen openlaat en de deur niet op slot doet, want u weet nooit wie er langsloopt of -rijdt. Net zoals cybercriminelen altijd op zoek zijn naar manieren om in uw netwerk in te breken, zoeken criminelen naar mogelijkheden om er met waardevolle spullen vandoor te gaan.

De manier waarop we werken verandert, dus we moeten voorbereid zijn op wat er daarna gebeurt. Als u deze drie stappen invoert, heeft u een goed begin. Maar u bent er nog niet. Werk samen met een ervaren IT-bedrijf om het meeste uit uw manier van werken op afstand te halen. Veel bedrijven zullen niet terugkeren naar het traditionele in-office-model, dus hoe meer stappen we ondernemen om onze bedrijven en onze thuiswerkende teams te beveiligen, hoe beter we bezig zijn.